23948sdkhjf

Nationalbanken: Sværere at få lån end før finanskrisen.

Dem, der ikke får lån, har for dårlige nøgletal, siger Nationalbanken i ny undersøgelse.
Det er sværere for virksomheder at få lån end før finanskrisen, men alle kreditværdige virksomheder har i dag gode muligheder for at låne i banken.

Det konkluderer Nationalbanken i publikationen ”Monetære tendenser”, som netop er udsendt.

Banken anfører, at før finanskrisen fik næsten alle virksomheder, der bad om det, bevilget lån i pengeinstitutterne.

De meget lave afslagsprocenter på lån og en stor kreditefterspørgsel gav grobund for en kraftig stigning i virksomhedernes gæld i perioden op til finanskrisen. Det bidrog i et vist omfang til at øge dybden af den efterfølgende lavkonjunktur, anfører Nationalbanken, der har regnet på tal fra Danmarks Statistik.

Heraf fremgår det, at kun 5 pct. af virksomheder nu føler ”sig begrænset” af manglende adgang til at låne penge. Disse virksomheder findes især i bygge- og anlægsbranchen, hvor bankernes strammere kreditvurdering efter finanskrisen, er mest mærkbar.

Blandt dem, der ”føler sig begrænset”, har en stor del ifølge Nationalbanken dårlige nøgletal.

Den kreditgivning, der finder sted til erhvervslivet i dag, er med andre ord ”sund”.

Det fremgår af det samme materiale, at realkredittens andel af det samlede udlån til erhvervslivet er steget fra 300 mia. kr. til 700 mia. kr. i perioden fra 2003 til 2018.

Bankernes udlån til erhvervslivet toppede i 2018 med 600 mia. kr. I dag er dette tal næsten halveret til 350 mia. kr. og det ligger meget stabilt.

Forklaringen er, at realkredit anses for en billig langsigtet kredit af stadig flere virksomheder, der vel at mærke har mulighed for at stille sikkerhed i fast ejendom.

Samtidig har mange virksomheder efter erfaringerne fra finanskrisen besluttet, at de fremover skal være mindre afhængige af banker. Det betyder, at de bruger andre låneformer som f.eks. factoring eller leasing eller slet og ret investerer mindre.

Denne tendens er en medvirkende årsag til at bankerne i dag har et meget stort indlånsoverskud, som de gerne vil låne ud til kreditværdige virksomheder.

Samtidig viser undersøgelser fra Dansk Industri dog, at det især er de større virksomheder, der synes de nyder godt af rigelige lånemuligheder.

Der er også betydelige geografiske forskelle. På Lolland-Falster, Østfyn og dele af Sjælland føler virksomhederne, at det er sværere at opnå kredit end i landet som helhed.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079